Sıkça Sorulan Sorular

TRACECA Nedir?
Tam adı Avrupa – Kafkasya – Asya Ulaştırma Koridoru olan TRACECA, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve günümüzde büyük ölçüde Orta Koridor olarak nitelendirilen rota üzerinde bulunur. Güney Kafkasya ülkelerinden geçerek Avrupa'yı Asya'ya bağlayan en kısa yoldur. 

TRACECA programı ne zaman başladı?

TRACECA Programının Mayıs 1993 tarihinde Brüksel'deki bir konferansta 8 TRACECA ülkesinin (5 Orta Asya Cumhuriyeti ve 3 Kafkasya Cumhuriyeti) ticaret ve ulaştırma bakanlıklarının katılımı ile AB tarafından teknik yardımın doğu-batı eksenin Avrupa'dan, Karadeniz'e geçerek Kafkasya ve Hazar Denizini içine alarak Orta Asya'ya uzanan bir ulaştırma koridorunun geliştirilmesi için finanse edilmesine karar verilmiştir.

Başlangıçta TRACECA, AB topraklarından Trans-Avrupa Ağları (TEN-T) ile Karadeniz güzergâhı üzerinden Güney Kafkasya’yı birbirine bağlayarak ve Hazar Denizi Geçişi ile Orta Asya’ya ulaşarak Avrupa'dan bir Doğu-Batı ulaşım koridoru geliştirmeyi amaçlamıştır. O günden bugüne değişen şartlar neticesinde "Koridor" nüfuz alanını ve etkinliğini geliştirerek hacmi artan Orta Koridor geçişlerini karşılayabilmek adına taşıma belgelerinde dijitalleştirme başta olmak üzere geçişlerin uyumlaştırılması gibi çeşitli çözümler sunmakla beraber, pilot projeler gerçekleştirmektedir.

 

TRACECA'nın amaçları nelerdir?
AB bu programı diğer rotalara ek olarak önermiştir. Proje küresel AB stratejisine uygun olmakla birlikte aşağıdaki amaçları kapsamaktadır:
  • Ülkelerin politik ve ekonomik bağımsızlığını Avrupa ve Dünya pazarına alternatif ulaştırma rotaları ile açılma kapasitelerini güçlendirerek desteklemek,
  • Üye ülkeler arasında gelecek bölgesel işbirliğini teşvik etmek,
  • Uluslararası Finansal Kuruluşları (IFIs) ve özel yatırımcıların desteğini sağlamak için TRACECA'nın katalizör olarak kullanılması,
  • TRACECA yolunu Trans-Avrupa Şebekesi (TENs) ile birleştirmek.
Avrupa, Karadeniz, Kafkasya, Hazar Denizi ve Asya'ya ekonomik işbirliğinin, ticaretin ve ulaştırma bağlantılarının gelişimi için Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Romanya, Tacikistan, Türkiye, Ukrayna ve Özbekistan Başkanları Avrupa-Kafkasya-Asya Koridorunda uluslararası ulaştırmanın gelişimi için Çok Taraflı Temel Anlaşması (Bakü, Eylül 8, 1998) imzalamışlardır. Anlaşma taraflar arasında bölgelerarası işbirliğinin gelişimini ve yasal çevrenin güçlendirilmesini ve de TRACECA programının uygulanmasındaki bütünleşme safhasının garanti edilmesini amaçlamaktadır.

Temel Anlaşmanın ve Teknik Eklerinin amaçları şöyledir:
  • Avrupa, Karadeniz bölgesi, Kafkasya, Hazar Denizi bölgesi ve Asya'ya ekonomik ilişkilerin, ticaretin ve ulaştırma bağlantılarının gelişimine yardım etmek,
  • Uluslararası karayolu, demiryolu ve denizcilik pazarına girişi garantilemek,
  • Trafik güvenliğini, kargo ehemmiyetini ve çevresel korunmayı garanti etmek,
  • Ulaştırma alanında ulaştırma politikalarını ve yasal yapıyı uyumlaştırmak,
  • Ulaştırma işlemleri arasında eşit rekabet oluşturmak
TRACECA hangi diller kullanılmaktadır?

İngilizce ve Rusça TRACECA Hükümetlerarası Komisyonun, çalışma gruplarının ve de Genel Sekreterliğin resmi dilleridir.

TRACECA ne tür bir kuruluştur?
TRACECA, Çin'den başlayarak yatay bir hizada Orta Avrupa'ya kadar ulaşan ulaşım ağını temsil eder. Bu doğrultuda TRACECA örgütü, amaçladığı hedefler doğrultusunda belli bir coğrafya üzerinde teşkilatlandığı ve sadece üyesi olduğu ülkeleri temsil ettiği için "bölgesel" bir kuruluş olarak nitelendirilmektedir. 
TRACECA hangi taşıma modlarını kullanır?
TRACECA rotası içindeki yük taşıma faaliyetleri, içinde "Karayolu-Demiryolu-Denizcilik-Havayolu" modlarının bir veya birden fazla ulaşım modunu kapsadığı için "Çok Modlu Ulaştırma" yapan bir ulaşım koridorudur.