MLA VE PROTOKOLLERİ

MLA VE PROTOKOLLERİ Hakkında GENEL BİLGİ

8 Eylül 1998'de Bakü, Azerbaycan'da (MLA) imzalanan Avrupa-Kafkasya-Asya Koridoru'nun Geliştirilmesi için Uluslararası Taşımacılığa İlişkin Temel Çok Taraflı Anlaşma, Avrupa, Karadeniz, Kafkasya, Hazar Denizi ve Asya bölgelerinde taşımacılık alanında iletişimin, ekonomik ilişkilerin, ticaretin geliştirilmesi için yasal temeli oluşturan ana sözleşmedir.  MLA'ya Taraf Devletler Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Romanya, Tacikistan, Türkiye, Ukrayna ve Özbekistan'dır.

MLA, tüm MLA Taraflarının bu tür bir katılım için rızasına tabi olarak, herhangi bir devletin katılımına açıktır. Bölgesel Ekonomik Entegrasyon Kuruluşları, MLA'ya ortak üyeler olarak katılabilir.

MLA 10 yıllığına imzalandı ve 2018 yılında MLA'nın 16. Maddesi uyarınca geçerliliği sonraki beş yıl için uzatıldı.


9 Ekim 2003'te Ermenistan'ın başkenti Erivan'da “Avrupa-Kafkasya-Asya Koridoru'nun Kalkınması İçin Uluslararası Taşımacılık Temel Çok Taraflı Anlaşması”nda değişikliklere ilişkin Protokol kabul edildi.

Protokol, onu imzalayan ve onaylayan MLA Tarafları - Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya ve Tacikistan - ile ilgili olarak 23 Kasım 2011'de yürürlüğe girdi.

Protokol Ermenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Moldova, Türkiye, Özbekistan ve Ukrayna tarafından imzalanmış ancak henüz onaylanmamıştır. Protokol İran tarafından imzalanmamıştır.

Protokol, MLA TRACECA Taraflarının katılımına açıktır.


13 Aralık 2007'de Kazakistan'ın Astana kentinde MLA'da yapılan değişikliklere ilişkin iki Protokol kabul edildi.


1 Ocak 2007'de Avrupa Birliği'ne üye olan Bulgaristan Cumhuriyeti ve Romanya'nın Yeni Statüsüne İlişkin “Avrupa-Kafkasya-Asya Koridoru'nun Geliştirilmesi İçin Uluslararası Taşımacılığa İlişkin Temel Çok Taraflı Anlaşma”da Değişiklik Yapılmasına Dair Protokol .

Protokol, imzalayan ve onaylayan MLA Tarafları - Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan ve Romanya - için 4 Nisan 2010'da yürürlüğe girdi. Aşağıdaki Taraflar Protokolü imzalamış ancak onaylamamıştır - Kazakistan, Moldova, Türkiye ve Ukrayna. Protokol İran, Kırgızistan ve Özbekistan tarafından imzalanmamıştır.

Protokol, devletlerin katılımına açıktır.


“Avrupa-Kafkasya-Asya Koridorunun Kalkınması İçin Uluslararası Taşımacılık Temel Çok Taraflı Anlaşması”nın Gümrük ve Dokümantasyon Usullerine İlişkin Teknik Ekinde Değişiklik Yapılmasına Dair Protokol.

Protokol şu anda henüz yürürlüğe girmedi. Protokol bir MLA Tarafı tarafından - Azerbaycan tarafından imzalandı ve onaylandı (05.03.2010). Protokolü imzalayan ancak henüz onaylamayan MLA Tarafları - Kazakistan, Moldova, Türkiye ve Ukrayna. Protokol Ermenistan, Gürcistan, İran, Kırgızistan ve Özbekistan tarafından imzalanmamıştır.

Bulgaristan ve Romanya, AB üyelikleri nedeniyle Protokolün kabulü ve imzalanması aşamasında müzakerelerden çekilmiştir.


29 Ocak 2015 tarihinde, İstanbul, Türkiye'de IGC'nin XI. Toplantısında MLA'da Değişiklik Yapılmasına Dair Protokoller kabul edilmiştir.

Değişikliklere İlişkin Protokol, Karadeniz ve Hazar Denizi'ndeki Demiryolu-Feribot Terminallerinin İşletmesine İlişkin Temel İlkelere İlişkin Temel Anlaşmanın Yeni Teknik Eki'ni kabul etti.

Protokol şu anda henüz yürürlüğe girmedi. Protokol bir MLA Tarafı tarafından - Tacikistan tarafından imzalandı ve onaylandı. Protokolü imzalayan ancak henüz onaylamayan MLA Tarafları – Ermenistan, Gürcistan, Türkiye ve Ukrayna. Protokol Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova ve Özbekistan tarafından imzalanmamıştır.

Protokol yürürlüğe girdikten sonra devletlerin katılımına açık olacaktır.