TRACECA Hakkında

TRACECA koridoru, kademeli olarak gelişen ticaret ve ekonomik gelişme trendlerine dahil olmaktadır. Bir yanda Batı ve Orta Avrupa'da, diğer yanda Orta ve Güneydoğu Asya'da oluşan bir rotadan geçen ana trafik akışlarının kesiştiği ve cazibesi giderek artan bir koridordur.

Avrupa Birliği Teknik Yardım projelerinin desteğiyle Strateji uygulamasının tamamlanmasının ardından TRACECA ülkeleri, Avrupa-Kafkasya-Asya koridoru gelişiminin yeni bir aşamasına geçmiştir.

Şu anda TRACECA ülkeleri, IGC TRACECA 2016-2026 Stratejisini kademeli olarak uygulamaktadır.

Uygulanan projelerin sonuçlarının, ticaretin daha fazla serbestleştirilmesini ve tüm koridor boyunca mal yolundaki engellerin azaltılmasını kolaylaştırmak için koridorun TRACECA rekabet gücünün ve çekiciliğinin geliştirilmesine katkıda bulunması hedeflenmektedir.

Üye Ülkeler



14 ülke 2007 yılına kadar AB tarafından finanse edilen TRACECA programından yararlanmakta idi.

Başlangıçta 8 ülke TRACECA'ya taraftı: Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan.

1993 yılında gerçekleşen TRACECA'nın kuruluşu olan Brüksel Konferansında, bütün bu ülkeler TRACECA üyesi olmuşlardır.

1996 yılından 1998 yılına kadar, TRACECA programının başarısını gören Moldova ve Ukrayna Avrupa Komisyonunun onayı ile TRACECA'ya üye olmak için başvurmuşlardır.

2009 yılında İran da MLA'yı imzalamış ve TRACECA üyesi olmuştur.

Son olarak, Türkmenistan da gözlemci statüsünden MLA'ya taraf devlet olarak üyelik statüsüne geçmeye çalışmaktadır ve iç onay süreci devam etmektedir. 

Üye ülkelerin TRACECA'daki faaliyetleri için tıklayınız.

Hükümetler Arası Komisyon (IGC)

TRACECA IGC, Tiflis
Üst düzey hükümet yetkilileri veya MLA üyeleri tarafından otorize edilmiş temsilcileri, genellikle ulaştırmadan sorumlu Başbakan yardımcıları, Ulaştırma ve/veya Dışişleri Bakanlıklarını kapsamaktadır. Senelik IGC toplantılarında üye ülkeleri temsil eden yetkililere Ulusal Komisyon Başkanları denir.
TRACECA IGC;
  • Rotasyon sistemine göre MLA'ya üye olan ülkelerin üst düzey hükümet temsilcileri Dönem Başkanlığı yapmakta,
  • Yılda bir kez olağan toplantılar yapılmakla birlikte olağanüstü durumlarda da acil kararlar almak için toplanılmakta,
  • Yıllık eylem planları, MLA değişiklikleri, çalışma grubu konuları, önerileri ve diğer TRACECA ilgili konuları üzerinden yönlendirme, rehberlik etme ve kararlar almakta,
  • PS IGC TRACECA Genel Sekreterini seçmekte,
  • Çoğunluk kararlarını, temel kararlara uyum içinde bütün partilerin onayı ile almaktadır.
Bugün TRACECA programı, farklı tarih, kültür, dil, siyasi ve ekonomik sistemlere sahip olan 5 Avrupa, 3 Kafkasya ve 5 Orta Asya olmak üzere 13 ülkeyi kapsamaktadır. Program, TRACECA'nın örgütsel gelişimi ve kurumsallaşmasının desteği ile ticareti kolaylaştırma ve TRACECA ülkeleri ekonomilerini dünya pazarıyla bütünleştirmede güçlendirilebilir bir araç olarak gelişmektedir.

TRACECA IGC Toplantıları için tıklayınız.
TRACECA Ulusal Komisyon Başkanları için tıklayınız.
Genel Sekreterlik (PS)
IGC TRACECA Genel Sekreterliği (PS):

* Genel Sekreter tarafından yürütülmektedir ;
* IGC ve onun yapıları için yönetim servisleri geliştirmektedir, örn. Organizasyon ve IGC ve çalışma grupları toplantıları kolaylaştırılması;
* TRACECA arşivini oluşturmaktadır;
* Trafik ve proje veritabanlarını oluşturmaktadır;
* Teknik danışmanlık servisi ve bilgi sağlamakta ve de sonuçlardan sorumlu olmaktadır;
* Protokolleri oluşturmaktadır;
* İşbirliği, programlama ve de TRACECA projelerinin dönüşüm işletmelerini sağlamaktadır;
* IGC kararlarını, MLA amaçlarını takip etmekte, geliştirmekte ve de teşvik etmektedir;

Genel Sekreterliğin yapısı, işleyişi ve Genel Sekreter'in görev ve sorumlulukları için lütfen TRACECA IGC Tüzüğüne bakınız
Ulusal Sekreterlikler (NS)

Örgütün faaliyetlerini her üye ülkede bulunan Ulusal Sekreter ve/veya ofisi yürütür. Cari yıl boyunca Genel Sekreterlik idaresinde ve Ulusal Sekreterliklerin koordinasyonuyla gerçekleştirilen faaliyetler, Hükümetler Arası Komisyon (IGC) toplantısında görüşülür ve ülkelerin Ulusal Komisyon Başkanlarınca (Bakan/Bakan Yardımcıları/Yetkilendirilmiş Yöneticiler) görüşülür. Gerektiğinde protokol ve ek anlaşma metinleri de oluşturularak taraf ülke bakanları tarafından imza altına alınır. 


Ulusal Sekreterler için tıklayınız.

Ulusal Sekreterler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen Tüzüğe (madde 6) bakınız.

Çalışma Grupları (WG)

TRACECA Genel Sekreterliği (PS), MLA kapsamında eylem planlarını ve hedef stratejisini gerçekleştirmek için; Ulusal Sekreterlikler (NS) vasıtasıyla çalışma grupları (ad-hoc) oluşturur.


Çalışma Gruplarını görmek için tıklayınız.

Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.


*Ülkemizin de hal-i hazırda katılım sağladığı çalışma grupları için lütfen Etkinlikler sayfasını ziyaret edin.