TRACECA Hükümetler Arası Komisyon 16. Yıllık Toplantısı 10 Şubat tarihinde Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te gerçekleştirildi

16. TRACECA Hükümetler Arası Komisyon Yıllık Toplantısı 10 Şubat 2023 tarihinde Tiflis’te gerçekleştirilmiştir. Toplantı öncesindeki gün (9 Şubat) Ulusal Sekreterler düzeyinde bir toplantı daha gerçekleştirilmiş ve ülkeler bu toplantıda talep ve isteklerini dile getirmişlerdir.

9 Şubat’taki toplantıda ele alınan konular arasında TRACECA İş Konseyi'nin kurulması, Dijitalleşme Çalışma Grubunun kurulması, TRACECA Rotasında karayolu kontrol noktalarını değerlendirme metodolojisi ve Hazar Denizi'nde yük taşıma için önerilen Gemi Konsepti vardır. Ayrıca, bir sonraki toplantının İran İslam Cumhuriyeti’nde gerçekleşmesi ile ilgili olarak ayrıntılı tartışmalar yapılmıştır.

10 Şubat’taki toplantıya ise ülkelerin Ulusal Komisyon Başkanları (Bakanlar, Bakan Yardımcıları veya yetkilendirilmiş üst düzey yöneticiler) katılmış ve toplantıda sınır geçişlerini kolaylaştıracak bazı kavram belgeleri ve raporlar kabul edilmiş olup Genel Sekreter olarak tekrar mevcut Genel Sekreter Asset Assavbayev seçilmiştir. Toplantının gündem başlıkları arasında Türkmenistan'ın TRACECA'ya katılımı, Dijitalleşme, Hazar Geçişleri gibi konular yer almıştır. 

TRACECA Genel Sekreterliği ve TITR arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanmış ve TRACECA ödülleri ilk kez sertifika ve madalya olarak üye ülkelerin Ulusal Sekreterlerine ve bazı delegelere takdim edilmiştir.

 

Fotoğraflar